Mitä on virtuaalifasilitointi?

Virtuaalifasilitointi on virtuaalisesti eli etänä tapahtuvaa fasilitointia. Perinteinen fasilitointi on ryhmätyöskentelyn suunnittelua, organisointia ja johtamista työskentelyn tavoitteiden saavuttamiseksi. Tällainen fasilitoitava etäryhmätyöskentely voi olla esimerkiksi kokous, työpaja, asiakasraati, koulutus tai luento.

 

Virtuaalifasilitoinnin ydintä on suunnitella etänä tapahtuva ryhmätyöskentely sellaiseksi, että osallistuminen ja yhdessä työskentely on kaikille mukana oleville helppoa ja miellyttävää, samalla tilaisuudeen tavoitteet saavuttaen.

 

Esimerkiksi luennon virtuaalifasilitointi voisi olla seuraavanlaista:

 

  1. Kerrot opiskelijoillesi etukäteen, että tällä kertaa ette olekaan luokkahuoneessa, vaan luento onkin Zoomissa.
  2. Annat opiskelijoille tarkan ohjeistuksen, kuinka osallistuminen Zoomissa omalta tietokoneelta tapahtuu.
  3. Avaat Zoomissa tilaisuuden vartin ennen luennon alkua, jotta opiskelijat voivat vielä varmistaa, että oman tietokoneen tekniikka toimii Zoomissa.
  4. Luento alkaa reippaalla aloituksellasi Zoomissa sovittuna kellonaikana.
  5. Luennon aluksi kerrot päivän aiheen ja mitä tänään on tavoitteena oppia.
  6. Kysyt tämän jälkeen, onko luennolle toiveita tai odotuksia, ja pyydät kertomaan näistä chat-viestillä yhteisessä Zoomin chatissä.
  7. Luennon aikana jaat opiskelijat välillä pienryhmiin hetkeksi tekemään yhdessä tehtäviä oman pienen ryhmän kanssa.
  8. Luennon aikana pyydät jokaista kirjoittamaan taululle jotain, mitä uutta on luennon aikana oppinut. Tauluna toimii Google Jamboard. Tämän jälkeen pyydät jokaista ympyröimään kaikista oivalluksista omasta mielestä parhaan.
  9. Luennon päätteeksi laitat linkin palautekyselystä chattiin ja toivot opiskelijoiden vastaavan tähän, jotta voit kehittyä yhä paremmaksi omien luentojesi virtuaalifasilitoinnissa.